Ikke ombygging i hjernen, men opprydding og storrengjøring.

Vi har alle hørt eller brukt setningen:
«Ja, det står full ombygging i panna de!»

Det blir ofte brukt av oss foreldre, om tenåringer som glemmer, tenåringer som er i sin egen verden, og som til tider er utfordrende. Jeg leste en spennende artikkel på forskning.no som hevder at det som skjer i hjernen på en tenåring ikke er ombygging, men derimot opprydding!

Storrengjøring av hjernen!

I barneårene produserer vi ekstremt mange hjerneceller og koblinger mellom disse. Resten av tiden frem til vi blir voksne, rydder hjernen opp i dette!  Noe  koblinger i hjernen er aktive, de blir sterke og raske, mens andre ikke blir brukt og visner og blir borte. De feies vekk.

Når vi er tenåringer skjer det store endringer i hjernen. Det er fantastisk! Tenk hvilke muligheter vi som foreldre har til å hjelpe våre avkom.

Med andre ord er tenåringstiden en ekstremt viktig tid på godt og vondt. Hjernen får en «second chance».

Forskerne sier at grunnen til at tenåringene har denne ekstremt gode sjansen for god utvikling, handler om at hjernen utvikler seg langsomt i denne perioden av livet.

Du trenger hverken å være professor eller forsker for å forstå at tenåringene også er ekstremt mottakelige for negative hendelser, krenkelser og ord! Du trenger heller ikke å være spesielt klok for å skjønne at om dette kommer fra de nærmeste, sårer det ekstra mye.

Når hjernen er formbar, burde jo vi foreldre fylle den med alt som bygger den opp!

Vi har en unik mulighet til å skape robust ungdom. Ungdom som har mot til å stå opp for det de mener og tror på.

Ungdom som vet de er gode nok uten sixpack, silikonrumpe og vippeløft. Ungdom som ser at verdien i livet ikke handler om materiell rikdom, men øyeblikk, minner, fellesskap og kjærlighet.

Kanskje har du havnet i en drittrelasjon til din ungdom (Unnskyld uttrykket!).

Hva kan du gjøre da?

Her kommer det ubarmhjertige svaret. «Legg deg flat!» 🙈 Alt en tenåring ønsker seg, er å være elsket. Deres konstante trang handler om å høre til.

Du vil lykkes om du starter med kjærlighet. Dette er jeg 100% sikker på. (sosiallærern snakker nå!) Himmel og jord skal forgå før en tenåring ikke synes det er viktig å være god nok for mamma og pappa.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg