Er du en rettshavarist?


Svensken leste innlegget mitt om at «Jeg er fortvilet over samfunnet», og vi har snakket mye om det som utspiller seg i sosiale medier i forhold til mobbesaken i Lillesand. Han som ikke er skolemann, men selger, er rystet over hvilket lavmål som utspiller seg.

I den forbindelse nevner han ordet rättshavarist. Et ord jeg ikke var godt kjent med. Og kjære språkmann, om jeg bruker ordet galt, så må du ha meg unnskyldt.

I samtalen var vi veldig enige om, at svært mange mennesker i sosiale medier «eier sannheten», uten å kjenne sannheten. Dette er et snodig fenomen. Mennesker som alltid har rett. Og om de merker at de ikke får gehør, så endrer de på sannheten.

Dette gjør samfunnet vårt skrekkelig skummelt.

Ofte kan kanskje gamle historier fra disse menneskenes egen svunnen tid, styre andre menneskers reise. Vonde minner dukker opp i det mennesker leser om en sak, og dermed er saken helt lik egne erfaringer eller noe lignende de har hørt om. Det er skummelt.

Spørsmålet jeg vil stille deg, er om du er bevisst din egen rolle i sosiale medier?

Du forstår mange mennesker er «tynnhudet». Jeg synes Maria Mena beskrev det så vakkert i «Hver gang vi møtes», at man kanskje til og med kan få tynn hud rundt hjertet.

Har du tenkt på at dine kommentarer kan ødelegge? Det kan være at den tynne huden hos de menneskene du kommenterer at burde bures inne og miste jobbene sine, til slutt revner. 

Ja for du skjønner de som jobber i kommune, skole, barnevern er bare mennesker. Ofte idealister med varme hjerter som ønsker å skape et bedre samfunn.

Før du trykker de ned og prøver å rive de i filler, så kanskje det kan være lurt å ikke påberope seg en sannhet du slettes ikke kjenner til. 

Kan ikke det være et fint mål for 2021; Ikke uttale oss om det vi ikke kjenner til?

Om vi skal klare å bekjempe mobbing i skolen i 2021, så er det ingen dum idé at samfunnet bidrar med en sunnere debatt.

Det var alt fra meg. Jeg er over snittet engasjert om dagen. Nå skal jeg skal ut i naturen med flokken min og nyte livet med ski på beina.

Fortvilet over samfunnet


Jeg er i overkant engasjert i mobbing. Det er mitt daglige virke å bekjempe det. Ifølge statistikken er det 60 000 barn som blir mobbet i Norge, og det er garantert mørketall.

I mediene om dagen i kommentarfelt rundt Lillesandsaken, virker det ut fra kommentarfelt, som at skolefolk er totalt blindet.

Alle som ikke jobber i skole kan skole og vet hvordan man skal håndtere mobbing, og gapestokken står klar for rektorer og andre ansatte.

Dette gjør meg bare trist.

Dere kunne gått noen måneder i våre sko, så ville dere forstått at vi jobber med å bekjempe mobbing daglig og at vi går med lupe. Vi går med erter i lommene for å kartlegge, vi fyller ut loggskjema, sosiogram og trafikklys. Vi har ukentlig og tidvis daglig kontakt med flere hjem. 

Er skolefolk perfekte? Selvfølgelig IKKE!

Vi har blinde flekker, det er mobbing som går under radaren på alle skoler, men det handler ikke om at man ikke vil se det eller gjøre noe med det. Det handler om at skolefolk er mennesker. Du vet sånne uperfekte perfekte mennesker, sånne mennesker som gjør feil. Mennesker som ikke alltid får med seg alt.

Vet ikke om du i din yrkeskarriere har kjent på ubehag for en kollega? Blikking? Ensomhet? Usikkerhet? Eller kanskje en sjef som ser på deg som en trussel. Frekke kommentarer?

Der mennesker er, der skjer det urett.

Kapittel 9A kjenner jeg godt, og jeg tenker det er et godt vern for de små. Men det de små blir utsatt for i mediene om dagen, det finnes ikke vern mot. Og her kjære leser ønsker jeg å vekke deg til refleksjon.

I en mobbesak er det alltid flere ofre. Det er også alltid to sider av en sak. Og i undersøkelser skal alle involverte høres.

Det finnes ikke vanskelige barn –
men barn som har det vanskelig.

Vær også klar over at når de «uten taushetsplikt» henvender seg til mediene, så står de «med taushetsplikten» kneblet med hendene på ryggen. Vær klar over at folk kan proklamere ting i media, de påberoper seg sannheten, men det kan være så langt fra sannheten.

Når et barn krenker et annet,
så forteller erfaringen meg,
at barnet ikke har det godt.

Jeg sier ikke at barna skal få lov til å fortsette. Kapittel 9A og aktivitetsplikten forteller oss at vi skal gripe inn og sette i gang tiltak.

MEN VI SKAL IKKE
FINNE DEN SKYLDIGE!

Tiltakene og planene våre skal være som ei redningsskøyte som hjelper barna. Når et barn holder på å drukne et annet barn, så trenger begge hjelp. Når stormene kommer og uværet virkelig setter inn, ja da står vi som skole med livbåtene og ønsker å få de på land hele gjengen. Vi ønsker at ALLE skal ha det trygt og godt.

Så kjære kommentator, som skriver at de som mobber har forferdelige foreldre, vær så snill og tenk deg om. Det kunne vært deg.

Kjære kommentator, ikke råd mennesker til all verdens uten at du kjenner begge sider av en sak. Enkelte mennesker tar rådene dine på alvor, og nettopp det kan være skremmende og ødeleggende for barnet.

Kjære kommentator, hvor ok synes du egentlig det er å true en 13 åring med bank, og deretter linke opp navn, samtidig som du sender trusler og hat i innboksen.

Kjære samfunn, dit vi er kommet er vi et sorgens kapittel. Vi må hjelpe de som strever, men dessverre gjør mange kommentatorer vondt verre.

Lavkarbo middag og livet…

Da kommer en ny oppdatering fra meg. Av og til tar livet mer enn det gir, og blogg er et overskuddsfenomen for meg. Har derfor blitt lite blogging, da jobben har krevd sitt i en periode.

Er for tiden i en «holder på å bli eldre fase». Mandag gikk jeg til og fra jobb med brodder. 😂✌🏼 Onsdag var jeg til lungespesialist, i dag til fysioterapi og i morgen til MR konsultasjon for rygg og kreftprøve hos vanlig lege.

Altså, vanlig kreftprøve som vi kvinner skal ta hvert tredje år. Til deg som slurver med det, se på dette som et tegn, og bestill time omgående. ♥️✌🏼

Livet ja, og middag. Noen som er lei av å finne på noe nytt? 🥱Jeg er inne i en mel, ris, pasta, potet og sukkerfri fase, og utforsker lavkarbo retter.

Middagen i dag var himmelsk.

For dere som følger meg på Instagram så så dere i storyen at svensken var fornøyd. Aspargesbønner ble åpenbart for han som snacks og det er jo ikke dumt. Har laget en lignende variant av selve retten, som jeg har delt tidligere, men denne trumfet seg opp på hedersplassen.

Dette trenger du til 2 personer

200 gram bacon
1/2 løk
2 store sjampinjong
1/3 rød chili
1/2 hvitløksbåt
100 gram spinat
1 kremfløte
1 boks krydder kremost
salt & pepper
Smør til steking
Lavkarbo pastaskruer fra tights.no (kan droppes)

Tilbehør
Aspargesbønner

Fremgangsmåte;
1. Sett vann til koking til pastaskruer
2. Skjær opp bacon og grønnsaker
3. Stek bacon
4. Fres sopp, løk, hvitløk, chili et par minutter sammen med bacon.


5. Tilsett spinat og fres det til det krymper.


6. Tilsett fløte


7. Krydre med salt og pepper
8. Tilsett boksen med kremost


9. Kok opp dette til osten smelter inn


10. Bland den ferdigkokte pastaen med resten.


11. Fres aspargesbønner i 2 min med smør, salt og pepper.

 

Lykke til! ✌🏼♥️ NYT!

Søster og hjertevenn


I dag har min storesøster og hjertevenn bursdag. På en dag hvor INGEN kan besøke hverandre, 🥲🙈 hvor samfunnet er i lockdown, og livet mildt sagt er noe redusert, så tenker jeg at en hyllest på bloggen er på sin plass. Ac du elsker ikke oppmerksomhet, men i dag får du det. Her kommer noen ord som forteller hvem du er.

♥️♥️♥️

Du er alltid der
En sann venn
Nær
Ærlig og oppriktig i alt du gjør
En nydelig leder
Hjertet på rett plass

Engasjert tante
Utrolig festlig
Sprek
Engasjert
Tilstede i samtaler
Gir kloke råd når man spør
Beskytter
Oppmuntrer
Strekker meg

Elsker livet med deg Ac – hverdag og fest! Håper dine 4 har gjort skikkelig stas på deg! 🎉🎂👑🎉🎂👑🎉🎂👑🎉🎂👑🎉🎂👑

 

Superdigg kyllingrett

Ok folkens, mange ville ha oppskriften på dagens middag som jeg la ut et filmklipp av på insta. Så her kommer den! ✌🏼♥️

Dette trenger du til 3 personer;
30 g smør
2 hvitløksbåter
400 g kyllingfilet skjæres i skiver
70 gram spinat
3/4 boks pepperkremost
3 dl kremfløte
Salt
Pepper
Parmesan

Fremgangsmåte;
1. Smelt smør og hvitløk
2. Stek kyllingskivene
3. Strø over med salt og pepper
4. Hell over hakket spinat
5. Rør det godt inn til det «krymper»
6. Hell over fløte
7. Smelt inn kremosten
8. La det putre og småkoke noen minutter

Server med pasta og strø over parmesan. Dersom du er på lavkarbo fungerer kyllingretten godt. Bare dropp vanlig pasta, og bruk «pasta» uten karbohydrater. 

Lykke til!

Hvis du fikk akkurat det du ønsket deg, hva ville du bedt om?


Inspirert av min gode pastor fra søndagens tale, har jeg lyst til å utfordre deg på en tankerekke i kveldstimene.

Salomo fra Bibelen, ble i 2.Kongebok kapittel 3 gitt denne utfordringen; «Be om hva du vil og jeg skal gi deg det.»

Min utfordring til deg i kveld er å reflektere over hva du ville bedt Gud om? Du visste at du hadde en garanti for å få det.

Hva ville du bedt om?

– At korona skal dø ut
– Mildere restriksjoner
– At alle i raset på Gjerdrum skal bli funnet
– Helse for venner og familie

Det er mange ting man kunne ønsket seg. Det er rare tider. Tider av frustrasjon, ensomhet, frykt for alle som er berørt av covid og av raset. Hva ville du bedt om om du virkelig visste at du fikk det.

Salomo ba om et lydhørt hjerte.

Et lydhørt hjerte så han kunne lede mennesker etter Guds vilje og skille mellom rett og galt.

Det er et fantastisk ønske, og en bønn jeg vil gjøre til min egen.
«Herre, gi meg et lydhørt hjerte.»

Gud er mer enn nok. Det er at av navnene han har. I vår nød og frykt er han vår Styrke. I vår uro er Han den Høyeste. I vår fortvilelse er han vår Mester. I møte med vår frykt er han Herre, og han er samtidig vår Hyrde. Han er Nær og Evig. Han vil Forsørge oss og han vil gi oss den Freden vi trenger. 


 Hva ville du bedt om?

2021, kapittel 1, side 2


Den første siden i det første kapittelet er allerede skrevet. 1. januar 2021. Hvilket innhold gav du det?

Ble starten en tilfeldighet. Kom du seint i gang. Dro du med deg noe fra den forrige boka? Noe du egentlig hadde bestemt deg for å la ligge.

Tok livet deg raskt med på en reise, var du kaptein på den første siden. Tok du styringen eller ble du handlingslammet. Holdt du penslene, eller ble du hvisket ut av omstendighetene?

I dag er det side nummer 2 i det første kapittelet påbegynt. Hva skal du fylle det blanke arket med?

Blir det fargerikt, gnistrende og levende eller svart, hvitt, halvdødt og firkanta.

Hvem skal fylle arket. Har du bestemt det. Du kan jo velge å utforske fargene. Hvilke detaljer skal prege den blanke muligheten du har fått? Er det detaljer kun få mennesker vil se?

Har du troa på kunstverket du er i ferd med å skape? For det er vel det resultatet er avhengig av. Skal noen andre få prege det blanke arket ditt. Har du planer om å dele på fargene du fikk utdelt?

Kanskje har du ikke rukket å tenke så mye. Har lyst til å oppmuntre deg på denne vakre lørdags morgen.

Du kan skape de vakreste øyeblikk og velge farger som gjør din dag spesiell.

Kanskje tenker du at det er for seint.
Du har tilbakelagt det ene mislykka kapittelet etter det andre. Om man ser på spenningskurven over ditt liv, så er det virkelig ikke noen jevn kurve. Det finnes rikelig med bunnpunkter.

«Hva så», sier jeg. Desto større grunn for å male det vakreste kunstverket, med de reneste farger som er i balanse. 

Mesteren selv har designet deg perfekt, men han vet at du trenger han.
Han tåler deg. Det er ingen følelser Mesteren selv ikke vet om. Han kom som menneske, og han var redd som deg og meg. Han gråt sin vonde tårer som menneske.

Han skrev i sanden til kvinnen som ifølge tradisjonene skulle dømmes til døden. «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort og synd ikke mer.»

Sånn er han. Han tåler deg. Han kjenner dine kapitler. Han elsker deg, og han ønsker deg tett inntil sitt hjerte. Lykke til med kunstverket som du skal male i dag.

En vidunderlig 2. januar til deg! Jeg skal starte med å male noen dansetrinn! ✌🏼🩰💃🏼

2021


Med en rar følelse går jeg inn i 2021.

Mange gode tanker om en ny start. Hjertet mitt er skapt med forventning. Det er noe fint, men også skremmende, med blanke ark. Ubrukte dager som jeg kan fylle med livets øyeblikk. Det ligger mye ansvar i det.

Tanken på utallige muligheter og sjanser som vil og kan møte meg. Nye ting å lære, områder å strekke meg mot, nye mennesker og forhåpentligvis nye steder å utforske.

Enkelt kan kanskje streve med vonde tanker i den tiden vi befinner oss i.  Uvissheten over fremtiden. Pandemien som røver fra oss liv etter liv, og kanskje noe av din tankevirksomhet. Tanken på at viruset kan berøre noen av våre egne. I tillegg til tragedien på Gjerdrum. Naturkatastrofer som plutselig raserer livet til mennesker i vår nærhet, i lille Norge.

Livets gleder og livets sorger går hånd i hånd. Vi kjemper på med livsmot og kraft, og bekjemper frykt og redsel. Vi gjør så godt vi kan.

Denne høsten er det en setning som har vært som et ekko i mitt hode; «Han gir den fred som overgår ALL min forstand!»

Jeg har valgt å gi den setningen rom og det ekkoet plass. Et bevisst valg, som et våpen i den sjelelige kampen inni mitt hode. Du vet jeg skriver ofte at sjelen har vært litt aleine i 2020, avkledd og naken.

I møte med den nakenheten er det godt med et vern. Tanken på at Skaperen kan gi meg en fred jeg ikke forstår, en fred som gjør meg trygg, tross utfordrende omstendigheter. Jeg har de jeg også! I min mislykkethet og daglige kamp, kan jeg hvile i noe større enn meg selv. Det gir meg HÅP!

Håp er noe vi trenger i 2021. Håp om at Jesus som formet oss har kontroll. Håp om at alt skal bli bra. Han sier at vi ikke skal bekymre oss for morgendagen, og at han gir oss den freden vi behøver. Det er iallefall mitt nyttårsforsett. «Å ikke bekymre meg for morgendagen, og å søke den freden Gud gir!»

Godt Nytt År kjære leser!