Jeg vil ikke se deg gjennom telefonen mamma


Et lite brev fra «en nyfødt», ført i pennen av undertegnede. Dette for å belyse, og fortelle deg «kjære mamma», at du er viktig. Du er livsviktig!

(Pappa du er også viktig! Du kan bytte ut «mamma» og fylle inn «pappa».)

«Mamma, jeg trenger å se deg. Jeg trenger at du bekrefter meg. Jeg vil ikke se inn i kameraet på telefonen din.

Jeg vil se deg!

Telefonen ødelegger mellom oss mamma. Telefonen din elsker ikke meg. Det er jo du som elsker meg mamma. Jeg trenger å se rett i øynene dine. Det gjør meg trygg.

Vet du mamma, at før jeg er ett år, så trenger jeg at du har sett meg, bekreftet meg, stimulert meg, og elsket meg alt du klarer og makter.

Faktisk er de aller viktigste
månedene av mitt liv, de åtte første.

Om du klarer å elske meg ubetinget, da gjør du meg sterk mamma. Du legger den rette grunnmuren i livet mitt. Du bygger meg, slik at jeg kan møte verden.

Jeg trenger at du forteller meg at jeg er god. Har behov for at du elsker å være sammen med meg, «ser meg» og bekrefter meg.

Jeg trenger en trygg tilknytning
til deg kjære mamma.

Når du gjør meg trygg, fordi du elsker meg, så gjør du meg i stand til å elske videre. Du ruster meg for å takle livet.

Grunnmuren og første etasjen er det du som må etablere mamma. Det er den emosjonelle utviklingen jeg skal ha, som du er helt nødt til hjelpe meg med. Jeg er helt hjelpeløs uten deg mamma.

Senere vil jeg utvikle meg sosialt i barnehagen (2.etasje) og kognitivt (3.etasje) i fra skolealder.

Men mamma om ikke du bygger den første grunnmuren og etasjen, vil jeg streve med 2. og 3. etasje. Huset, som er meg vil streve med å bli solid.

Mamma, jeg trenger at du som har satt meg til verden «ser meg!» Jeg er hjelpeløs uten deg.

Når du «ser meg» mamma, så bygger du selvfølelsen min, du gir meg følelsen av å høre til, du gjør meg sterk, og det blir min identitet.»

 

Laksemiddag til fire på 15 min

I dag lagde jeg en supergod og enkel lakserett. Den tok 15 minutter å lage og var smaksrik. Ser kanskje ikke ut som et mesterverk, men det var digg! Kidza likte det også!


Dette trenger du;

Hvitløks og urtemarinert laks (Rema 1000)
Tagliatelle (jeg brukte tørket, ikke fersk)
2 bokser vannkastanjer
4 små minigulrøtter
2 ss sweet chillisaus
1 ts samba oelek
2 dl kremfløte
1/2 ts salt
1/2 ts sitronpepper

Fremgangsmåte;

1. Kok opp tagliatelle med litt salt og olje i
2. Stek laksen i små biter.
3. Fres vannkastanjer sammen med laksen.
4. Hell over fløte og  chillisaus.
5. Rør inn samba oelek

6. Putt oppi gulrøtter i tynne skiver.
7. Tilsett salt og sitronpepper etter smak

Bon appetitt!

Elsk meg mest når jeg fortjener det minst


Mange barn opplever å bli avvist de første leveårene. De vokser opp med foreldre som strever, hvor livet er mørkt, og hverdagen er et ork. 
Enkelte opplever omsorgssvikt og lider seg gjennom de første årene. Dette setter dype spor. 

De første 8 månedene av vårt liv, settes standarden for hvor enkel eller vanskelig fremtiden vår blir. Blir vi bekreftet av mamma og pappa. Blir vi sett. Får vi respons på de basale behov. Har vi blikkontakt med de som satt oss til verden?

Når alt kommer til alt er det et spørsmål vi alle trenger svar på;

«Elsker du meg egentlig?»

Om vi vokser opp uten den grunnleggende stimuli av å føle oss elsket og sett, så bærer vi med oss en usikkerhet hele livet. Relasjoner blir et ork, fordi det vi forventer er avvisning. Kroppen har lagret avvisning, og forventer avvisning.

Alle trenger å bli elsket. Vi trenger å bli elsket ubetinget, fordi vi er de vi er. Vi trenger å elskes inn i verden.

Til alle dere foreldre der ute, vi har en hovedoppgave for våre barn; og det er å elske!

Kjærligheten overvinner ALT, og den utruster oss til å tåle livet! La oss «elske neste generasjon trygge!»

Klem

 

 

 

Hva påvirker manuset i ditt liv?

«Søker du oppover, innover eller ser du på livet som en tilfeldighet?»


Det har vært få blogginnlegg de siste dagene. Livet rusher på, og tiden har vært knapp. I dag kommer det et innlegg på tampen av dagen, inspirert av talen til pastoren i kirka mi.

Om du skulle lage en film om ditt liv.
Hva er storyen i ditt manus?
Hva ville påvirket handlingen?

Er du bevisst hva som påvirker deg, hvem som har hovedrollen i ditt liv, og hva som påvirker handlingene du utfører hver dag?

Et spørsmål i den sammenheng;

«Søker du oppover, innover
eller ser du på livet som en tilfeldighet?»


Det er nemlig slik at de 
som påvirker oss i livet, ofte har en agenda. 
Ungdommer bruker i snitt 3-4 timer per dag på skjerm. Dette påvirker dem og former dem.

I løpet av et liv er vi i snitt 15000 timer på skolen, og dette er i høyeste grad en arena hvor vi alle blir formet.

De som påvirker oss, har en virkelighetsforståelse av hva som er sant eller ikke, i livet. Vi blir alle påvirket, men spørsmålet er om vi er det bevisst.

Disneys populære film Frozen, har en hovedlåt «Let it go.» Budskapet som vil påvirke oss i sangen er; «La normer og regler slippe ta tak i deg, for når du bryter normer og regler, er du fri!»

Fri? Tenk på den du? Dette er et gjenskinn av tidsånden vi lever i. Og kanskje er det nettopp dette, som utfordrer kulturen vår.

La oss se litt på ulike retninger
som kan påvirke oss:

I Humanistisk tankegang vil du finne mening i deg selv. «Det du føler, er den du er.» Gud finnes ikke i denne tankegangen. Det vi ikke forstår er ikke verdt å bruke tid på. Disse tankene skyller over oss hver dag i samfunnet.

I en naturalistisk tankegang, er sannheten at vi er utviklet fra naturen. Ingenting som presenteres som overnaturlig er ekte. Vi mennesker er ifølge denne retningen et høyt stadie fra et dyr. Det er inspirert av Darwin og den sterkeste rett. Mange tenker at alt er forutbestemt.

Sigmund Freud legger til at du styres av dine drifter. «Har du lyst på noe, så ta det.» Ditt dyriske instinkt kan du følge. Det finnes ikke noe høyere mening med livet. Du drives av en forutbestemt kraft inni deg, hvor du selv må velge hva som er rett og galt. 

Det skal sies at få mennesker rendyrker
det ene eller andre synet.

Boka jeg leser mye i presenterer et annet syn. Den sier at vi er skapt i Guds bilde. Vi er skapt for å ære han, og ingenting kan eksistere uten han. Skaperen elsket oss lenge før vi hadde sjans til å elske oss selv. Han sier det er en mening med vårt  liv.

Vi er på jorda, fordi Gud har tenkt at vi skal være her. Han har valgt oss ut! Det er Guds rikes virkelighet. Altså stikk i strid med det humanistiske.

Gud ønsker hele deg. Han tåler deg, din mislykkethet, dine feil og din skam.

Vet ikke med deg, men jeg tror at Gud vil gjøre et comeback i samfunnet. Ok, greit jeg er ikke objektiv. 😂🤘🏽 Men seriøst, jeg møter så mange mennesker som opplever en tomhet når de har nådd et viss stadie i livet. Når suksessen er et faktum og dagen derpå blir tom. 

Mennesker jeg møter, søker overalt for å fylle tomrommet. De er mettet av «seg selv», og trenger noe større enn seg selv å leve for. De søker og søker og forkaster Gud, fordi de har dårlige erfaringer med kristne mennesker. Det er bare trist.

Opplever også at mange «fordummer» Gud og gjør det å tro til en svakhet? Hvor kom den påvirkningen fra? Når ble det svakt å tro på noe større enn seg selv?

Bibelen rommer så mange paradoks som hjernen vår ikke skjønner. Men er du nødt til å forstå alt?

Gud sier at vi skal vende om, og endre vår tankegang mot det gode. Vi dødelige blir påvirket av samfunnet. Derfor er det desto viktigere, å søke til kilden av alt liv. Til han som har kontroll på antall stjerner på himmelen. Mesteren sier at «sinnet vårt skal fornyes», mot det gode. 

Kanskje var det heftig kost for deg en mandag kveld? Jeg tror at å søke i hva Gud sier om deg, kan være hemmeligheten til å fylle tomrommet i ditt hjerte. Det er ment som en trøst.

Skaperen mener nemlig at du er unik, elsket, ønsket og skapt for en hensikt! Det er ingen krav fra Gud. Du kan være deg selv sånn du er! Han tåler deg! Hele deg.

 

Slett Snapchat i samme slengen!

Ettersom jeg har kastet meg inn i debatten om Tik Tok og sosiale medier både i avisa og på radioen, så kan jeg like godt følge opp med appen Snapchat.

Dagens utfordring;

Slett Snapchat til barnet ditt
om det er under 13 år!

Snapchat selv anbefaler aldersgrensen 13 år. I app store står det 12+ og Snapchat er merket med PG.

PG stor for «Foreldre veiledning.» På lik linje med Tik Tok betyr det at det er sider som er egnet for barn, men også sider som IKKE egner seg for barn. Det betyr at barna trenger din veiledning om de skal bruke det.

For meg er samfunnet et paradoks.

Vi pakker ungene inn i bobleplast. De skal ikke bli andpustne! Foresatte skriver gledelig meldinger, om at barna ikke skal anstrenge seg, fordi de ikke er helt i form.

Vi kjører og bringer, og henter når barna ringer. Vi beskyttet de for alt ubehag, iallefall nesten alt.

Sosiale medier, det glemte vi!

På SoMe er det fritt vilt! Der tøyer vi grenser. Bobleplast og silkepapiret er flerret av. Og enkelte kommenterer at barna BØR TAKLE DET!

Sykkelsertfikat må de ha før de får sykle til skolen i 5.klasse. Ja, iallefall på beste vestkant i Oslo. Buss må de øves opp på å ta alene. Men sosiale medier. Hu hei hvor det går!!!

Smarttelefon er eneste krav, og det får de når de slutter med smokk!

Kjære leser, jeg setter det på spissen, men er du med meg i tankerekka? Hva skjedde med grensene?

Barn og medier 2020 undersøkelsen, forteller oss at 51% av alle 9 åringer har sosiale medier. Og med alderen øker tallet. 

Hvorfor tror du seksualisert språk må korrigeres allerede på 10 åringer? Her er svaret; De har fri tilgang til porno.

Det er fem bokstaver i søkefeltet, så åpenbarer det seg en hel verden for de.
En verden som er misvisende og som ødelegger, ja jeg mener det,
ØDELEGGER BARNESINN!

Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette er for vanskelig for barn å holde seg unna. På snapchat finner de også dette. Visste du det?

Argumenter om at alle andre har SoMe, og alle andre får lov, bør ikke være et godkjent argument for endring.

Kjære foreldre, det stemmer nemlig ikke! Og om det stemmer i ditt lokalmiljø, så er det iallefall tid for å reise seg som foreldregruppe.

Visste du at der hvor foreldregruppen er STERKE SAMMEN, får du sterkere barn og bedre miljø. «Det krever en landsby for å oppdra et barn!» Og kjære leser, det er på tide at vi reiser oss og starter oppdragelsen!

«GRENSER ER KJÆRLIGHET!»

Om du er enig,
så del gjerne bloggen for alt det er verdt!

Intervjuet med NRK sørlandet kan du høre her

Ja da var mitt første radiointervju gjennomført! 😂🤘🏽 Gøy å gjøre ting man aldri har gjort før! Opplevelsen var skrekkblandet fryd.

Om du vil høre intervjuet med NRK Sørlandet, kan du høre det her.

Trykk deg inn på fanen «tidspunkter» og så scroller du nedover til innslaget om sosiallærer og tik tok 

 

Klem fra 

 

Tune in på NRK Sørlandet kl.07.10 torsdag morgen

Ja, Julie gjør ting hun ikke har gjort før, og ting hun egentlig ikke tør. 🙈 I morgen tidlig kl.07.10 skjer det.

Ble kontaktet av NRK som hadde lest intervjuet med Agderposten, som også er trykket i Varden.

Spør meg selv hvorfor jeg takker ja, forteller meg selv at det er fordi jeg tror på menneskets evne til å klare å endre en kultur. Samtidig vet jeg at mine motiver bunner i kjærlighet og omsorg, og da bør det vel gå greit. 😂🙈♥️

NRK Sørlandet skal intervjue meg, om reportasjen som startet med innlegget «Vi er filteret», og de lurer på reaksjoner jeg har fått i kjølvannet av intervjuet.

Per i dag er det 166 delinger på Agderposten sin reportasje, og 17 delinger i Varden. Med andre ord var dette en tematikk jeg tror det var på tide at noen turte å sette ord på.

Jeg vet jeg gjør meg sårbar, men jeg gjør det fordi jeg så inderlig håper på en foreldre oppvåkning! Jeg har et slagord som jeg bruker for alt det er verdt;

»GRENSER ER KJÆRLIGHET»

Vi høres i morgen 🤘🏽🤪

Ny rapport viser at overvekt og fedme er stadig økende i Norge


På debatten på NRK i går, diskuterte de en ny rapport om overvekt og fedme i Norge. Nye tall viser at 70 % av Norges voksne befolkning er overvektige, og 23% lider av fedme.

Vi er høyest på overvektstatistikken i Europa. Vi lever i verdens rikeste land, og da bør det være lett å velge sunt. Men det gjør vi ikke.

Vi vet alle at vi skal spise mer frukt, grønt og fisk , men vi gjør stikk motsatt.

Rapporten foreslår at myndigheter må legge opp til sunnere matomgivelser,
altså det som påvirker det vi spiser.

Hovedvirkemiddelet de snakket om å fremme, er differensiert sukkeravgift. Dette tror de er det mest effektive virkemiddelet.

Hva er det med oss svake mennesker?

Jeg kan bare snakke for meg selv. Møter meg selv i døra gang på gang. Har alltid en unnskyldning for å kose meg. Er skrekkelig god på det. «Manner» meg alltid opp de siste meterne før kassa på butikken.

Vi kan kanskje på sett og vis unnskylde oss, for vi presterer på alle områder i livet. Prestasjonsjaget gjør nok at vi av og til har behov for å «gi litt beng.«

MEN

Alvoret tok meg i går kveld, fordi forskningen viser at kulturen også på dette området er skakkjørt. En endring må til, og vi må alle ta tak.

Overvekt kan bli et stort samfunnsproblem,
om vi ikke gjør noe med utviklingen.

Sosiale medier maler et bilde av kropp som er urealistisk og usunt, og som jeg tror fremmer psykisk uhelse.

Den psykiske uhelsa påvirker igjen vår vekt og vårt bilde av hva som er «normalt.» Vi når aldri opp til idealene som presenteres ustanselig. Helse kommer i andre rekke, og kropp er det som teller og har verdi.

Jeg testet dette ut i går kveld. På 30 sekunders Swipe på Tik Tok kom det opp 10 – 12 filmer med negativt kroppsfokus. Det var kun 30 sekunder!

For en ungdom som i snitt er 4-5 timer på sosiale medier blir inntrykkene mange og konstante. Si at hjernen deres på 4 timer fanger opp 1000 videoer  av «hvordan kroppen deres bør se ut». Det er klart et ungt sinn blir preget.

Jeg tror disse idealene ødelegger for sunn livsstil, vi blir sittende igjen med følelsen at vi aldri «når opp.» Derfor kan vi like gjerne «gi beng». Dessuten er skjermen en utfordring i seg selv for sunn livsstil.

Idrettens fokus har på mange arenaer gått bort fra treningsglede og helse, også her er prestasjon og resultater tatt overhånd. Gleden ved bevegelsen er blitt røvet fra de middelmådige.

Vi må ta den gleden tilbake.

Så kjære leser; er du en av de som påvirker, eller kjenner du en som har innflytelse, vær med på å endre kulturen.
Vi må ta dette på alvor.

Jeg har to favorittbloggere innenfor helse og trening; funkygine  og emilienutrion. Her kan du bli inspirert! 

Vi må hjelpe hverandre med å bli venner med vår egen kropp. Oppmuntre hverandre til spise sunt og å trene.

Trening utskiller endorfiner. Endorfiner kaller de for kroppens eget morfin og det gir en følelse av lykke, ekstase og eufori. I tillegg reduserer endorfiner smerte. Med andre ord, trening påvirker den psykiske helsa vår.

Til oss eldre er det kanskje på tide å endre livsstil. Stresse ned, være litt mindre «flink pike», sove mer og ta tid til trening og riktig mat. Det blir ofte lettvint løsninger i en travel hverdag. I tillegg hjelper samfunnet oss med differensiert sukkeravgift, så svir det enda mer med «jeg må bare ha!»

 

Avslutter med litt nydelig poesi av
Trygve Skaug;

Ønsker deg en nydelig dag! La oss ta den ny forskningsrapporten på alvor, samtidig må vi være bevisste på hvordan. Fokuset må vekk fra kropp og over til helse.

 

Klem fra 

Lapskaus for dummies


I dag får du husmannskost alla Julie. Er du som meg litt på hæla med tanke på middagslaging om dagen, så er denne retten enkel. Tar 15-20 min å lage. Smakfull, enkel og god.

Jeg kaller den Lapskaus for dummies. Ikke for at du skal føle deg dum, men for at du skal tenke at lettvint løsninger fungerer helt fint i en stressende hverdag. 

Svensken liker ikke erter, men han merket ikke at de var der. Kanskje var det fordi det var svensk ertesuppe? Eller kanskje han var positiv for å glede wifey, men da skal han itilfelle ha takk for det.

 

Dette trenger du;

5 poteter
3 gulrøtter
1 pakke svensk ertesuppe
1 løk
2 charlotteløk
2 pk baconpølse fra Jacobs
(6stk, 80% kjøttinnhold)

20 g melange
1 ts salt
1 ts pepper

Fremgangsmåte;

1. Skrell og del opp poteter i terninger
2. Skrell og del opp gulrøtter i skiver
3. Kok opp poteter og gulrøtter i egen kjele ( Cirka 15min)


4. Kok opp ertesuppe. (Følg bruksanvisningen)


5. Hakk all løk i små biter
6. Skjær pølsene i skiver
7. Stek pølser og løk i stekepanne


8. Hell av vann på poteter og gulrøtter
9. Bland alt sammen
10. La alt småkoke sammen i 5 min

Server med flatbrød! Nok til 4! Lykke til!

Tankene fra en 14 åring (som nå er 16)


Alle ordentlige bloggere har av og til en gjesteblogg, har jeg hørt. 😂 Nå har bloggen min blitt trykket i 3 ulike aviser, det betyr vel at jeg er en blogger? 🤘🏽🙈

Ordet blogger klinger rart i mine ører, kall meg gjerne en samfunnsdebattant, og verdiskaper. Det er iallefall det som er målet mitt, å være en annen stemme i en skakkjørt kultur. Å påvirke en rosa verden, hvor målet er suksess og å bli kjent. Jeg liker rosa, men kan ikke fordra plastikk. Elsker det ekte, det som lever og er i bevegelse.

En av mine favorittmennesker går nå på videregående. Hun er venninne av gulljenta mi, og hun er reflektert. Denne teksten skrev hun da hun var 14 år. Og den er verdt å ta inn i hjertet. 

 

«Tusen takk

Vi lever alle sammen på denne jordkloden, men ingen tenker over hva som egentlig skjer rundt i verden. Hva skjer med menneskene rundt oss og hvordan blir menneskene behandlet?

Barn, ungdommer, voksne og besteforeldre går gjennom så mye vondt i livet, men hva skjer egentlig? Alla kan ha en normal oppvekst, men ingen tenker på dem som ikke har det bra. Vi har ikke takket dem en gang.

Ingen tenker på alle de som må kjempe i krig hver dag, eller rømme bort fra krigen rundt seg.

Ingen tenker på de som må kjempe mot dødende sykdommer hver dag uten å vite om de kommer til å se soloppgangen neste morgen.

Ingen tenker på barna som må gå flere mil for å hente vann.

Ingen tenker på de foreldreløse som må ta vare på de yngre søsknene sine.

Ingen tenker på de som blir voldtatt og seksuelt misbrukt.

Ingen tenker på de som blir mobbet for å være homo, lesbisk, hetero og bifil, når de bare er seg selv.

Ingen tenker over alt diskrimineringen over kvinner, religion og land.

Ingen tenker over dette.

Alle disse nydelige, fantastiske menneskene går gjennom et liv fylt med mareritt, men de gir aldri opp. Livet fortsetter og det gjør de også. De stå på egne ben og kjemper for det som er rett. Livet kan føles som et rent helvete, med de gir ikke slipp.

Vi har ikke takket dem som sto opp for diskriminering og likestilling uansett hvilket kjønn, land, rase, religion, politikk eller arbeidsplass.

Vi har ikke takket de som dro ned til Afrika for å hjelpe alle som har sultet der nede. Vi har ikke takket som brukte hele livet sitt på å hjelpe andre.

Jeg vil bruke stemmen min til å takke alle de nydelige menneskene som aldri gav opp og fortsatt videre med stolthet.

Disse menneskene er mennesker vi aldri kommer til å vite navnet til. De er fra arbeidere hjemme og til bønder. De jobber på fabrikker, restauranter, butikker og innenfor medisin og forskning. De er en del av verden innenfor teknologi, politikk og næringsliv. De er soldater i militæret, til mennesker som bruker stemmen sin.

Tusen takk.

Tusen takk til alle de sterke kvinnene, mennene og barna som aldri gir opp.

Tusen takk til alle kristne, jøder, hinduer og muslimer som sto opp for seg selv og religionen sin.

Tusen takk til alle de som turte å stå opp å si ifra.Tusen takk til alle se som brukte stemmen sin.Vi er sterkere sammen, vi er svake sammen, men ingen kan tråkke oss ned når vi står sammen.

Tusen takk»

 

Håper du lot deg berøre. En bevisst 14 åring, som nå er 16. Hun vet hva hun vil bruke stemme sin til. Har du reflektert over hva du vil bruke din til?