Ny rapport viser at overvekt og fedme er stadig økende i Norge


På debatten på NRK i går, diskuterte de en ny rapport om overvekt og fedme i Norge. Nye tall viser at 70 % av Norges voksne befolkning er overvektige, og 23% lider av fedme.

Vi er høyest på overvektstatistikken i Europa. Vi lever i verdens rikeste land, og da bør det være lett å velge sunt. Men det gjør vi ikke.

Vi vet alle at vi skal spise mer frukt, grønt og fisk , men vi gjør stikk motsatt.

Rapporten foreslår at myndigheter må legge opp til sunnere matomgivelser,
altså det som påvirker det vi spiser.

Hovedvirkemiddelet de snakket om å fremme, er differensiert sukkeravgift. Dette tror de er det mest effektive virkemiddelet.

Hva er det med oss svake mennesker?

Jeg kan bare snakke for meg selv. Møter meg selv i døra gang på gang. Har alltid en unnskyldning for å kose meg. Er skrekkelig god på det. «Manner» meg alltid opp de siste meterne før kassa på butikken.

Vi kan kanskje på sett og vis unnskylde oss, for vi presterer på alle områder i livet. Prestasjonsjaget gjør nok at vi av og til har behov for å «gi litt beng.«

MEN

Alvoret tok meg i går kveld, fordi forskningen viser at kulturen også på dette området er skakkjørt. En endring må til, og vi må alle ta tak.

Overvekt kan bli et stort samfunnsproblem,
om vi ikke gjør noe med utviklingen.

Sosiale medier maler et bilde av kropp som er urealistisk og usunt, og som jeg tror fremmer psykisk uhelse.

Den psykiske uhelsa påvirker igjen vår vekt og vårt bilde av hva som er «normalt.» Vi når aldri opp til idealene som presenteres ustanselig. Helse kommer i andre rekke, og kropp er det som teller og har verdi.

Jeg testet dette ut i går kveld. På 30 sekunders Swipe på Tik Tok kom det opp 10 – 12 filmer med negativt kroppsfokus. Det var kun 30 sekunder!

For en ungdom som i snitt er 4-5 timer på sosiale medier blir inntrykkene mange og konstante. Si at hjernen deres på 4 timer fanger opp 1000 videoer  av «hvordan kroppen deres bør se ut». Det er klart et ungt sinn blir preget.

Jeg tror disse idealene ødelegger for sunn livsstil, vi blir sittende igjen med følelsen at vi aldri «når opp.» Derfor kan vi like gjerne «gi beng». Dessuten er skjermen en utfordring i seg selv for sunn livsstil.

Idrettens fokus har på mange arenaer gått bort fra treningsglede og helse, også her er prestasjon og resultater tatt overhånd. Gleden ved bevegelsen er blitt røvet fra de middelmådige.

Vi må ta den gleden tilbake.

Så kjære leser; er du en av de som påvirker, eller kjenner du en som har innflytelse, vær med på å endre kulturen.
Vi må ta dette på alvor.

Jeg har to favorittbloggere innenfor helse og trening; funkygine  og emilienutrion. Her kan du bli inspirert! 

Vi må hjelpe hverandre med å bli venner med vår egen kropp. Oppmuntre hverandre til spise sunt og å trene.

Trening utskiller endorfiner. Endorfiner kaller de for kroppens eget morfin og det gir en følelse av lykke, ekstase og eufori. I tillegg reduserer endorfiner smerte. Med andre ord, trening påvirker den psykiske helsa vår.

Til oss eldre er det kanskje på tide å endre livsstil. Stresse ned, være litt mindre «flink pike», sove mer og ta tid til trening og riktig mat. Det blir ofte lettvint løsninger i en travel hverdag. I tillegg hjelper samfunnet oss med differensiert sukkeravgift, så svir det enda mer med «jeg må bare ha!»

 

Avslutter med litt nydelig poesi av
Trygve Skaug;

Ønsker deg en nydelig dag! La oss ta den ny forskningsrapporten på alvor, samtidig må vi være bevisste på hvordan. Fokuset må vekk fra kropp og over til helse.

 

Klem fra 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg