Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer

📷 Tobymac

“Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet ditt utgår fra det!”

Dette sitatet er hentet fra en av mine favorittbøker. Ordet hjerte gjentas 572 ganger i denne boken, med andre ord tenker jeg at det er noe med dette sitatet som er verdt å reflektere over.

Hva er egentlig hjertet vårt ? Og hvordan skal vi beskytte hjertet vårt?

Jeg tenker at hjertet vårt er den vi ER. Sentrum av vår personlighet. Det stedet som rommer tankene, de gode og de vonde tankene våre. Stedet som rommer følelsene våre. Alle de ulike grunnfølelsene som regjerer og lever i oss mennesker. Dessuten tror jeg at hjertet vårt også inneholder viljen vår. De valgene vi tar, eller de valgene vi ikke klarer å ta, selv om vi ønsker det i følelsene våre. 

Hvordan vi beskytter hjertet vårt er nok ulikt fra person til person. Vi er så ulike vi mennesker, tenker ulikt og opplever situasjoner så ulikt. Vi uttrykker oss forskjellig, og vi oppfatter det som blir uttrykt forskjellig. Jeg skal derfor være forsiktig med å si hva som er rett for å beskytte hjertet, men jeg kan dele med deg hva jeg strekker meg etter.

For å beskytte tankene mine, så prøver jeg å la musikk, litteratur, tv-serier som er “gode” fylle tankene mine. Jeg sier ikke at ALT jeg ser, hører er bra, men jeg prøver å velge det som bygger meg opp. I tillegg prøver jeg å omgås venner som bygger opp, og ikke river ned. Venner som fremsnakker og ser det gode i mennesker. Dette er selvsagt ikke svart/hvitt, og om jeg møter det motsatte, så ønsker jeg å være tøff, si ifra og være en motpol. 

Når de triste tankene kommer, prøver jeg å skifte fokus, sette ting i perspektiv. Klarer jeg det ikke alene tar jeg en telefon til mannen min, mamma, pappa, eller til storesøster eller lillebror. Det hjelper alltid.

Hjertet vårt består også av følelsene våre. Hvordan kan vi beskytte følelsene?Følelsene kan være heftige, de kan være svake, de kan lure oss og de kan guide oss. Følelsene kobles rett på, når impulsene og sansene våre fores. I min jobb snakker jeg mye med barn om den tredelte hjernen, vi snakker  da om å hjelpe tenkehjernen å beskytte følelsehjernen.

Det betyr vel at om vi beskytter tankene våre, så vil de beskytte følelsene våre? De vil gi oss hjelp til å kontrollere følelsene, hvilke følelser vi bør gi rom til å blomstre, og hvilke som er negative for vårt liv. Jeg har valgt en følelse som er fremst i hjertet mitt. Dette er takknemlighet.

Det siste i hjertet vårt vi må beskytte, er viljen vår. Dette er kanskje noe av det vanskeligste. Vi vil så mye, og fallhøyden er stor når vi ikke klarer å gjennomføre.

Her tror jeg det er smart å finne noen forbilder. Du vil antakeligvis møte på motgang, bomme på målet og ikke klare å beskytte deg fra dumme avgjørelser, om du ligner på meg.

Velg deg allikevel noen forbilder, noen du vet vil deg godt. Rådfør deg med de, og lær av levd liv. Om du ikke klarer å beskytte viljen din, og det resulterer i gale valg, så reis deg igjen. Det er aldri forseint å starte på nytt.

SKILT? (del 7)

Til deg som har fulgt bloggen den siste uka, så har tematikken vært utfordringene rundt skilsmisse, skilsmissebarn og bonusforeldre.  Jeg tipper at de fleste som har havnet i en skilsmisse har hatt indre kamp og opplevd motgang rundt dette. Du har ganske sikkert følt deg mislykket, kanskje fortapt til tider.

Smerten med å påføre sine egne barn denne påkjenningen er min daglige kamp. Vi har alle våre kamper vi kjemper. Vi lever livet etter beste evne, faller, reiser oss igjen og prøver å samle oss til å være sterke. 

I tillegg til min personlige dyrekjøpte erfaringer rundt tematikken, jobber jeg som sosialpedagogisk rådgiver. I jobben har jeg i samarbeid med helse jevnlige kurs med barn som bor i to hjem. Jeg har den siste uken prøvd å sette ord på råd barna ønsker å gi, som de kanskje ikke alltid tør å si høyt.

Du kan kanskje tenke at noen av rådene er naive? Om du tenker at det er fra et barn, og om du er tilhenger av å ta barns følelser på alvor, så gi rådene en sjanse! Jeg oppsummerer de her, og avslutter serien “SKILT?” med et siste råd.

 

Onsdagen var rådet til deg som er bonusmamma eller bonuspappa;

1. «Ikke innfør nye regler og grenser for dine bonusbarn!» 

 

Torsdag var rådet til deg som er mamma, pappa og har felles barn;

2. «Snakk godt om hverandre, omtal hverandre fint når barna deres hører på!»

 

Fredag var rådet til skilte mammaer og pappaer med felles barn;

3. «Ikke ring og diskuter eller vær uenige, mens barna er i huset eller i bilen!»

 

Lørdag var rådet til deg som er skilt og har funnet deg en ny partner (bonusmamma eller pappa);

4. «Ikke klin, kyss, kjærtegn hverandre eller fremfør kjærlighetserklæringer rett foran barna.»

 

Søndag var rådet til deg som er skilt og har barnet annenhver uke;

5. «Prøv å hold fast i rutiner og tradisjoner dere hadde før samlivsbruddet!

 

Mandag var rådet til deg som er mor og far til et barn som bor annenhver uke ;

6. «La barna slippe å bo i bag!»

 

I dag på en tirsdag kommer det siste rådet angående skilsmisseliv!
Det er rettet til deg som er skilt og har barn:

7. “Ikke still barna på valg om å velge deg eller eksen din!”

 

Dersom du i din egen egoisme setter barna på valg, så kan du skade de mer enn du aner. Barna skal få slippe å velge. De elsker pappa og de elsker mamma. PUNKTUM.

Dialogen med din ekspartner er i dette tilfelle helt avgjørende. Ta avgjørelsen sammen og forklar barna hvordan det blir. Eller avtal hvilke valgalternativ dere er enige om, og gi de valgene med fokus på at dere er enige. Barna trenger å oppleve oss skilte som “enige” for  å føle seg trygge!

 

Skilt (del 6)

Reklame | https://c.mtpc.se/tags/link/2039988

Sjette dag hvor tematikken er skilsmisse!  I jobben som lærer og sosialpedagogisk rådgiver, jobber jeg forebyggende, med barn som bor i to hjem, i tett samarbeid med helse. Jeg opplever at barna har mange gode råd til oss skilsmisseforeldre! De er ganske tydelige og enige om hva vi bør og ikke bør gjøre!  

Onsdagen var rådet til deg som er bonusmamma eller bonuspappa;

1. «Ikke innfør nye regler og grenser for dine bonusbarn!» 

Torsdag var rådet til deg som er mamma, pappa og har felles barn;

2. «Snakk godt om hverandre, omtal hverandre fint når barna deres hører på!»

Fredag var rådet til skilte mammaer og pappaer med felles barn;

3. «Ikke ring og diskuter eller vær uenige, mens barna er i huset eller i bilen!»

Lørdag var rådet til deg som er skilt og har funnet deg en ny partner (bonusmamma eller pappa);

4. «Ikke klin, kyss, kjærtegn hverandre eller fremfør kjærlighetserklæringer rett foran barna.»

Søndag var rådet til deg som er skilt og har barnet annenhver uke;

5. «Prøv å hold fast i rutiner og tradisjoner dere hadde før samlivsbruddet!

I dag er rådet til deg som er mor og far til et barn som bor annenhver uke ;

«La barna slippe å bo i bag!»

////////Better Bodies Men

 

Dette rådet er enkelt å gjøre noe med! Ha en garderobe hos mamma og en hos pappa! La barna slippe å drasse med seg en bag! La barna slippe å kjenne at de er på evig «flytting!»

Mange barn jeg har snakket med blir stresset av dette. De er redd for å glemme klær og de er redde for å få reaksjoner! Dette er enkelt å gjøre noe med! La oss hjelpe de!

DET SOM ER KNUST BLIR VAKRERE ENN NOENGANG

📷 www.lakesidepottery.com

I dag hadde jeg ett fantastisk øyeblikk jeg har lyst til å dele med deg. Kanskje kan det gi deg håp. Kanskje kan det lette hjertet ditt litt. Kanskje kan det være til trøst.

Kjenner du til den japanske kunstarten “kintsukuroi”?

De reparerer ødelagt keramikk ved å reparere bruddområdene  med pulverisert gull! Resultatet av denne reparasjonen er at det som blir knust, blir sterkere enn det en gang var. Dessuten blir det mye vakrere.

Er du som meg, så har livet  bydd på smerte. En del av smerten har gitt deg noen sår. Egil Svartdahl gav meg øyeblikket jeg henviste til i dag. Han snakket om sårene våre. Er de renset? Er de skylt? Er de stelt?

Eller er de fulle av møkk, og har blitt til verkende sår. Verkende sår som brer seg rundt i kroppen. Sår som preger livet ditt mer enn du aner og er bevisst på. Sår som ikke er en velduft. Er du bitter? Er de betente sårene blitt din identitet, en del av den du er? Preger dine sår din verden og dine relasjoner?

Vi mennesker har sår, det er et faktum. Det er vanskelig å gå uberørt gjennom denne verden. Berørt er vi alle på den ene eller andre måten. Derfor er det viktig å ta en statussjekk i livet.

Om vi renser sårene, så vil sårene våre gro. For enkelte av oss så har sårene vært dype. Noen har trengt å sy. Sårene gir oss arr, men når de er grodd, så gjør de ikke lenger vondt!

Vi må tilgi. Tilgivelsen setter oss fri. Tilgivelsen kan ikke fjerne arrene/utslette fortiden, men arrene blir en del av vår styrke.Vi kan definere en ny fremtid med håp og tilgivelse. 

Varme tanker og ønske om en god søndagskveld fra Julie med arr som ikke lenger smerter sjelen

 

SKILT? (del 5)

Reklame | https://c.mtpc.se/tags/link/2040027

Femte dag hvor tematikken er skilsmisse og barn!  I jobben som lærer og sosialpedagogisk rådgiver, jobber jeg forebyggende, med barn som bor i to hjem, i tett samarbeid med helse. Jeg opplever at barna  har ganske tydelige og samstemte meninger om hva vi som skilsmisseforeldre bør og ikke bør gjøre! 

Enkelte som opplever skilsmisse føler at livet stopper opp! Alt blir svart, trist og sårbart. For barna kan dette bli en prøvelse, og en stor påkjenning! 

Andre rusher videre, glad for å komme seg ut av et destruktivt samliv, de er aktive, møter nye mennesker hele tiden og livet har full speed mot nye høyder! Her kan faren være at barna ikke får tid til sin sorg. Barna er kanskje sønderknust, mens den voksne er overlykkelig!

Onsdagen var rådet til deg som er bonusmamma eller bonuspappa;

1. «Ikke innfør nye regler og grenser for dine bonusbarn!» 

Torsdag var rådet til deg som er mamma, pappa og har felles barn;

2. «Snakk godt om hverandre, omtal hverandre fint når barna deres hører på!»

Fredag var rådet til skilte mammaer og pappaer med felles barn;

3. «Ikke ring og diskuter eller vær uenige, mens barna er i huset eller i bilen!»

Lørdag var rådet til deg som er skilt og har funnet deg en ny partner (bonusmamma eller pappa);

4. «Ikke klin, kyss, kjærtegn hverandre eller fremfør kjærlighetserklæringer rett foran barna.»

I dag er rådet til deg som er skilt og har barnet annenhver uke;

«Prøv å hold fast i rutiner og tradisjoner dere hadde før samlivsbruddet!

////Räddningshelikopter, LEGO Technic (42092)//Räddningshelikopter, LEGO Technic (42092)//Räddningshelikopter, LEGO Technic (42092)

Dette rådet betyr mye for barna! Om alt glemmes, endres, gjøres annerledes, så kan det skape usikkerhet i ditt barn. Barn er selvsagt ulike, men dette er er råd de ville gitt dere! Er du mamma og ikke vant til å bygge lego? Gjør det uansett!

Om du er trist og tom for krefter, hold fast i de gode rutinene! Ta vare på tradisjonene! Orker du det ikke selv? Samle noen venner eller annen familie som hjelper deg å videreføre. Dette kan redde din egen tilværelse! 

Om du er gira, frigjort, overlykkelig over å endelig ha klart å skilles. Du er  full av nye ideer og pågangsmot. Ta fortsatt vare på rutinene og tradisjonene!

Det skaper trygghet for barnet ditt! 

SKILT? (del 4)

Reklame | https://c.mtpc.se/tags/link/2040045

Fjerde dag med temaet «skilt!» I jobben som lærer og sosialpedagogisk rådgiver, jobber jeg forebyggende, med barn som bor i to hjem, i tett samarbeid med helse. I den forbindelse ønsker jeg å dele noen råd fra barna! Ekspertene i mine øyne!

De fleste som gjennomgår skilsmisse har en periode hvor livet er skikkelig tøft, og man er langt nede! Ensomheten kan komme snikende, fordi fellesskapsstrukturen endrer seg! Du kan ha mange venner, men i det sosiale liv kan du allikevel føle deg mutters alene. Livet kan oppleves som en evig lang motbakke. 

Jeg tror det er viktig å snakke om tematikken, for i vårt eget stress, vår egen sorg og vårt eget jag kan vi voksne fort ta lett på ting. Ting som setter spor i barna. De sporene kan vi unngå om vi er våkne.

Onsdagen var rådet til deg som er bonusmamma eller bonuspappa;

1. «Ikke innfør nye regler og grenser for dine bonusbarn!» 

Torsdag var rådet til deg som er mamma, pappa og har felles barn;

2. «Snakk godt om hverandre, omtal hverandre fint når barna deres hører på!»

Fredag var rådet til skilte mammaer og pappaer med felles barn;

3. «Ikke ring og diskuter eller vær uenige, mens barna er i huset eller i bilen!»

I dag er rådet til deg som er skilt og har funnet deg en ny partner (bonusmamma eller pappa);

«Ikke klin, kyss, kjærtegn hverandre eller fremfør kjærlighetserklæringer rett foran barna.»

////Violent Lips

Nå ler du kanskje? MEN vet du hva, dette er faktisk noe barna IKKE liker! De dør innvendig. De synes det er ekkelt og superflaut!

Dette endrer seg selvsagt med tiden, men vær varsom.

Det kan så lett ødelegge for bonusforeldrenes relasjon til barna! De blir de som stjeler mamma og pappa. Dessuten skaper de flaue følelser i barna. Da kan litt av tryggheten forsvinne. Det er jo det siste vi vil!

KANSELLERT

Nå har vi vært 10 timer på flyplassen, og så ble flyet kansellert! Neidaså!

Jentene har et ladestopp for så å sove i Tønsberg på flyselskapets regning.

Hva morgendagen bringer vet vi ikke! Men trolig Oslo! Ingen vits med Krakow for et døgn! Men humøret er tipp topp! Stemningen er god! 

JENTETUR, KOMMER VI TIL KRAKOW?

 

I dag reiser jeg med fire fantastiske venninner på jentetur til Krakow!  Saken er bare at flyet er forsinket! Mao har vi brukt dagen på å spise! Først ble det forsinket fra 14.40 til 18.50, deretter til 20.25! Nå sitter vi her og lurer på om vi kommer oss avgårde! 😂🙈🙏🏽

Vi er positive!

Vi elsker å reise sammen! Gode relasjoner, mye humor, latter, hyppige tissepauser rett og slett prioritere tid sammen! Dele livet, oppturer og nedturer! Det gjør oss lykkelige! Det FANTASTISKE er at forsknings sitatet du ser referert til under bekrefter dette!

 

Som dere skjønner – vi går for lykke og helse! Ferdig snakka! (Anbefaler deg å lese linken!)

Livet er fantastisk når du kan dele gleder, sorger, motgang, medgang, tap og seier med nære venner!

I tillegg kan du kanskje få en deilig kaffe, litt høykarbo, et lite shoppingeventyr og en aldri så liten SPA behandling.

Vi får håpe flyet går!

SKILT? (del 3)

Reklame | https://c.mtpc.se/tags/link/2040048

 

I dag er det tredje dag jeg skriver om temaet «skilt!» I jobben som lærer og sosialpedagogisk rådgiver, jobber jeg forebyggende, med barn som bor i to hjem, i tett samarbeid med helse. I den forbindelse er barna de beste for å gi oss voksne råd. 

Skilsmisse er vondt! Halvparten av de som går inn inn ekteskapet opplever det, hvilket betyr at halvparten av Norges barn blir utsatt for denne påkjenningen!

Jeg brenner for å rope ut, at det er viktig at vi som er skilt tar barna på alvor! Jeg mener ikke å gi alle svar, og si at det er enkelt. MEN om vi ikke prøver blir det iallefall ikke bedre! 

En skilsmisse gjør de voksne slitne og trøtte. Ny bolig må til for den ene part. Alt skal deles. Økonomien kan bli presset, og enkelte opplever en enorm sorg over illusjonene som brast. Det er helt klart at livet i den splittede familien er krevende. 

Onsdagen var rådet til deg som er bonusmamma eller bonuspappa; 

1. «Ikke innfør nye regler og grenser for dine bonusbarn!» 

Torsdag var rådet til deg som er mamma, pappa og har felles barn å forme; 

2. «Snakk godt om hverandre, omtal hverandre fint når barna deres hører på!»

Rådet i dag er til mammaer og pappaer med felles barn;

«Ikke ring og diskuter eller vær uenige mens barna er i huset eller i bilen!»

Telefon Zoo, Enhjørning, Skip Hop//

Barna bør beskyttes fra å høre «en dårlig tone» mellom oss skilte! Dette gjør de utrygge og triste! 

I samtaler med barn er dette ett hett tema; «Mamma og pappa tror vi sover, også kjefter de på hverandre!» eller «Mamma og pappa tror vi ikke hører dem, fordi vi har ørepropper!»

Dette er enkelt å gjøre noe med! Og dette er vel det minste ønsket vi kan innfri for det kjæreste vi har!?

 

SKILT? (del 2)

Jeg skrev i går, at i jobben som lærer og sosialpedagogisk rådgiver, jobber jeg forebyggende, med barn som bor i to hjem i tett samarbeid med helse. I den forbindelse er barn gode aktører for å gi oss voksne råd. Gode råd!

Skilsmisse er tøft for alle som er involvert! Både foreldre, barn, besteforeldre, tanter og onkler.

Det trygge rokkes, og det er vonde prosesser. Barna kan lett bli offer, og det er en kampsak for meg, at vi som skilsmisseforeldre må gjøre noe med det!

Vi, foreldre har satt de i posisjonen og bør fokusere på å gjøre livet tryggest mulig for barna våre!

La meg presisere at jeg vet, at det er mange som blir forlatt og ikke vil skilles, men selv blir et offer. ♥️

Allikevel vet jeg at du som mor eller far vil det beste for ditt barn. Det ligger i oss mennesker. 

Som jeg skrev i går ønsker jeg å belyse dette i bloggen i omsorg til deg, som har opplevd skilsmisse. La det være skrevet at jeg opplever et godt samarbeid med min eksmann og hans nye kone.

Statistisk er det halvparten av oss som opplever skilsmisse, og jeg tenker at vi bør hjelpe hverandre å beskytte barna våre! I min jobb (20år i skolen) snakker jeg med mange barn. Og rådene jeg gir her, er i flere år diskutert med barn.

I går gikk rådet mitt til deg som er bonusmamma eller bonuspappa; 

1. «Ikke innfør nye regler og grenser for dine bonusbarn!» 

I dag går rådet til deg som er mamma,  pappa og har felles barn å forme;

«Snakk godt om hverandre, omtal hverandre fint når barna deres hører på!»

 

Barna speiler seg i oss foreldre. (Les gjerne link til tidl. blogg.) Om vi snakker dårlig om hverandre, så snakker vi dårlig om vårt eget barn. Om vi «snakker ned» eksmann eller ekskone, så snakker vi i prinsippet ned vårt eget barn.

Jeg skal faktisk driste meg til å utfordre deg til å «snakke frem din eksmann eller ekskone.» På denne måten bygger du selvfølelsen hos ditt eget barn. Jeg sier ikke at der er lett, men det gjør livet lettere for ditt barn!

Det kan f.eks være å rose noe ved barnets personlighet. En egenskap som du vet at kommer fra din eks. Gi eksen æren for å ha det i genene, og fortell barnet ditt at de har den gode egenskapen fra mor eller far. Da er du med å bygge trygge barn!