47 år som mann og kone


Se på de to her; I dag feirer de 47 år som mann og kone. Mamma & Pappa de fineste mennesker jeg vet om. 47 år – det er virkelig verdt å feire! Det er verdt en hyllest.

En hyllest til kjærligheten. En hyllest til to som går foran. To som står støtt i stormen og som har lært seg å danse i regnet. To som vet at etter uvær kommer det sol. To som elsker hverandre og menneskene rundt seg. To som alltid setter andre før seg selv. To som alltid har tid.

To som gir og gir og gir. To som er engasjert i familie, barnebarn, hjelpearbeid, i pensjonisttreff, i kirke og i naboer. To som gjør denne verden til et bedre sted.

Elsker dere høyere enn høyest mamma og pappa. Livet med dere er rikt! Dagen i dag ble annerledes enn dere hadde planlagt. Sånn er livet. Og i møte med nettopp livet, er dere to mine aller største forbilder. 

«Den største forbrytelsen» en film du må se!

I kveld var vi på kino. Det var to timer med sterk kost. «Den største forbrytelsen». Et mesterlig verk, som på en intens måte beskriver tragedien jødene opplevde under 2. verdenskrig.

En film hvor du kjenner at du blir fysisk dårlig av smerten jødene opplevde. Tidvis i filmen hadde jeg lyst til å hulke. Smerten de opplevde var så virkelig og nært beskrevet.

Avskjeden hvor familiene ble brått ble revet fra det næreste og kjæreste de hadde var helt grusom!

Mødrene som måtte rapportere inn hver dag, mødre som stilte ydmyke spørsmål om hvor sønnene var, men som kun opplevde kynisme og hat.

Tanken på å være i disse kvinnenes sko beveget hjertet mitt så til de grader. Det kunne vært meg. Dette kunne vært barna mine som ble brått revet vekk. Det kunne vært mine foreldre som ble gasset, fordi de hadde en tro, fordi de tilhørte det jødiske folket.

Jeg tror vi alltid må tenke at det kunne vært oss. Sånn holder vi hjertet ydmykt. Om du ikke har sett filmen bør du se den. Det vil vekke verdier i deg som samfunnet vårt sårt trenger.

«Jøde» er et skjellsord som tidvis blir brukt av ungdommer når de skal trykke hverandre ned, eller hevde seg. Lite aner de om hva de egentlig sier. Det er tid for en dannelsesreise. Har du tenåringer i hus? Ta de med på kino! Denne filmen bygger karakter og gjør noe med hjertet, iallfall mitt.

 

 

Voldskultur blant unge mennesker


Nedslående å lese overskriftene i avisa i går. «Kvinne sparket i hodet til hun ble bevisstløs.» «Et blikk kan være nok – skremmende med den økende voldskulturen blant unge nordmenn.»

Hva handler dette om? Hvorfor slåss ungdommene mer enn noen gang.
Hva fører til at voldskulturen blir mer og mer brutal?

Jeg har min teori. Dataspill uten foreldrevern i altfor ung alder. Grenseløs barndomstid hvor stadig yngre barn spiller med ungdom. Hvor ungdomsspråk blir nedarvet i barnekulturen.

Aldri tidligere i skolen har vi opplevd et styggere språk. Alle grenser for de unge er visket ut. Påvirkningen de utsettes for i spillverden og på sosiale medier er etter min oppfatning totalt ødeleggende.

Foreldrene er satt, og velger å bli satt på sidelinjen. «Barnet mitt gjør det så bra i spill, jeg kan ikke frarøve de den gleden.»

Hva får vi?

Et grenseløst samfunn hvor fantasien overtar virkeligheten, og konsekvenser ikke oppfattes før handlingene er utført. Selvfølgelig blir det vanskelig for barn å skille mellom fiksjon og virkelighet. Hjernen vår blir påvirket av det vi fyller den med.

Kjære foreldre, kan ikke 2021 bli et år med innstramming på skjermtid og sosiale medier? Et år hvor du engasjerer deg i hva barna faktisk spiller. Og hvor du er tilstede og kan korrigere språkbruk. Kan vi ikke følge barnevaktens aldersanbefalinger?

Jeg hevder ikke at grensesetting er enkelt på dette området. Spør du meg er det kanskje det mest utfordrende vi som foreldregenerasjonen står ovenfor, men jeg tror vi klarer det, og vi står helt klart sterkere sammen.

Grenser er kjærlighet,
og en titt i avisa minner oss på 
at er det noe samfunnet vårt trenger,
så er det akkurat det!

 

En person som gjør alt for alle

Kjenner du noen som gjør alt for alle?  

Jeg gjør. Personen jeg snakker om legger ned time etter time for å glede de hun elsker. Hun planlegger i ukesvis slik at alle får sine favoritter. Hun tar vare på og viderefører gamle tradisjoner. I går disket hun opp etter alle kunstens regler.

Hun gidder, for hun elsker å glede andre!

Mamma; den som setter seg på den dårligste stolen, på den verste plassen, og forsyner seg til slutt. Hun tenker ut leker og quiz så ungene ikke skal kjede seg.

Verdens beste mamma. 70 på papiret, men når klokka nærmer seg 23 – så er a «aldri trøtt!» Hun er ei energibombe som elsker livet. Og det smitter!

Jeg vet jeg er velsignet. Jeg takker Gud.

Å vokse opp med dette oppkommet av godhet, i skjønn forening med pappa, som er den tryggeste havn, det gjør grunnmuren i livet stødig.

Jeg leste i avisa i går at ni barnefamilier hadde kontaktet politiet, grunnet vold på natt til første Juledag i Bergen.

Dette setter livet i perspektiv.

Jeg vet jo at «verden» byr på mye sorg og smerte, i jobben min erfarer jeg dette omtrent daglig. Allikevel blir det så tøft å se tallene svart på hvitt på juledagen når man selv kjenner på en enorm lykke. Det gjør noe med hjertet mitt.

I dag er min oppmuntring til deg å elske alt du kan og så inderlig du kan. Elsk med ord, med nærhet, med tid, tjenester eller gaver. Elsk de som det er vanskelig å elske og elsk de som ingen elsker.

 

Romjulsklem fra meg


En julestory med happy ending


Han ble født i en stall
hadde et kall
Vise Guds kjærlighet

Han kom med fred
til jorden ned
Presenterte nye tanker

Englene lovpriste Han
Vismennene hyllet
Selv vasket han føttene på de han elsket

Verdens leder
med en himmelsk kongstanke
Tjente i ydmykhet
Elsket med relasjonell kjærlighet

En gave er gitt deg på julekvelden
En gave hvor himmel møter jord
Det vakreste  eventyr på denne jord

En ekte julefilm
Med happy ending
Dog dør han på et kors
For å gi livet vårt en vending

Gjennom Ham er vi fri
rene og fullkomne,
dekket i nådens alibi.

2020; La oss feire Jul

2020 har gjort sjelen alene. Vi er avkledde. Nakne, med våre egne tanker.

For mange har dette vært en ny reise.
For andre et skummelt terreng.
Mange mennesker har søkt noe større enn seg selv. Aldri før har så mange folk spurt meg om min tro.

2020; La oss feire Jul.

Vi er ikke skapt for å være alene.
Han som formet oss, skapte oss til fellesskap med seg selv, og hverandre.

Elske og bli elsket…

Mannen som ble født i en stall og lagt i en krybbe. Hyllet som konge. Mannen som vokste opp som flyktning.

Mitt STØRSTE forbilde i livet.

Han som vasket disiplenes føtter, og gav kvinnene en ny verdi. Han som sa; «Heller ikke jeg fordømmer deg, gå bort og synd ikke mere!»

Han sa det for deg min venn…

Han vil feire Jul med deg! Han vil fylle den tomheten du intenst prøver å dekke over. Du som tenker at du aldri har sjans.
«Ingenting du har gjort,
gjør deg uverdig i Hans øyne.»

Ingenting.
Han elsker og elsker og elsker…
Det er sånn han er,
og 
det er sånn han alltid vil være.

I mine mørkeste dager i livet.
Hvor jeg var redd, bitter og trist.
I de dagene hvor ALLE mine drømmer ble knust – da var han min KLIPPE.

Da feiret jeg Jul.

I mine beste dager i livet, da er han heiagjengen min. Han er den som holder meg på bakken, men som samtidig gir meg medvind i ryggen så jeg kjenner jeg flyr.

Da feirer jeg Jul.

Den freden du behøver når angsten kveler din sjel. Når kreften sluker deg, og alt du tenker på er at livet tar slutt. Når sorgen over de du mistet er ulevelig, eller tanken på at noen kjære snart går bort. Når bekymring over dine barn og barnebarn trykker deg ned.

Da kan du hvile trygt i Hans armer.
Da kan du feire Jul
med Hans fred.

Han kom som en gave til deg. Barndommens innpakning slo kanskje ikke an. Hva med å «pakke han opp» på nytt, se han med nye øyne, fra et annet perspektiv?

2020; La oss feire Jul!

Juleferie og julefred


Nå er juleferien ENDELIG her, og julefreden kommer snikende inn i Julie hjertet. «God Jul da Julie» klinger som et ekko i hodet. Nye dundyner til hele familien er akkurat hentet på posten. Voksent. Rene sengesett er tatt på. Himmelsk. Julemusikk spilles. Det er vakkert!

I jula har vi to store planer.
HVILE og bruke tiden på SAMMEN.
Lykken er stor hos mor. Å skulle være med de jeg elsker, uten stress og mas.

NYTE FRI.
Det er noe av det skjønneste jeg vet om.

Tankene mine går til deg som ikke har et fellesskap. Til deg som er blitt forlatt, og til deg som er i sorg. Livet gir og livet tar. Enkelte ganger tar det i overkant, og du opplever at tilværelsen er umenneskelig.

Det finnes et HÅP. En som gir fred. En person som gjør deg trygg og gir trøst. Han gir den trette kraft, og kan fylle tomrommet i hjertet ditt. Hans nåde er ny hver dag. Han blir aldri lei av deg.

Han ble født i en stall. Av en kvinne som ganske sikkert lurte på hvorfor Gud valgte akkurat henne, til å bære frem verdens frelser. Denne mannen heter Jesus. Han gir håp. Han er en gentleman. Alt du trenger å gjøre er å åpne hjertet ditt og gi han en sjanse. Jeg garanterer julefred.

Anbefaler denne låta!

 

TAKK


Denne bloggen skrives ene og alene til ære for to gamle kamerater fra ungdomstida!
😂🤘🏽 ♥️ Disse to skjønnheten som du ser på bildet.

Gutta sier selv at de makser potensialet sitt her, direkte inne fra campinghytta på Sjursjøen. Det sier ikke så helt lite om min oppvekst.

I kveld ringte de meg. Guttakrutt på skitur. Den ene har jeg ikke sett på kanskje 25 år. Jeg lovte å skrive en blogg til ære, med navnet «TAKK.» Den skal de få! ♥️🤘🏽

Må nesten dvele litt med ordet takk. For takk er et vakkert ord. En stavelse med mye varme. Et ord folk burde bruke mer.

Når jeg snakker med disse to goingene så blir hjertet fyllt av takknemlighet! Jeg er glad for mennesker som har satt avtrykk i hjertet. Spor som ikke forsvinner når vi blir gamle og grå.

Kjære Thomas ♥️ Hans Kristian ♥️ TAKKJada så da sier jeg «TAKK», og vil samtidig oppmuntre deg som leser bloggen til å ringe noen du ikke har snakket med på 25 år!

 

 

Jakten på julestemningen


Hva betyr omsorg for deg?

Den kjærlige oppmerksomheten eller hjelpen du har behov for i et gitt øyeblikk. Gjør det noe med deg når du opplever det?

Er du bevisst på å gi det videre…

Kanskje må man være helt på minussiden, for å virkelig kjenne i hvert fiber i kroppen, hva det virkelig betyr.

Omsorg kan da bety hele forskjellen på mørke og lys. Det kan løfte deg opp og gi deg perspektiv på sannhet og løgn.

Enkelte mennesker har sånne helt spesielle omsorgshjerter, og til deg vil jeg si;

«Ikke se smått på det. Du kan bety hele verden for mennesker du møter.»

Til deg som er usikker på om du har et sånt hjerte, til deg vil jeg si; «Det trenger ikke være voldsomme gaver du gir, eller store tjenester du gjør, men det kan være den anerkjennende bekreftelsen eller støtten du viser i en samtale. Det kan være et trøstende blikk eller et smil. Det kan være oppmuntringene du gir, eller klemmen når noen lider. Det som for deg kanskje er helt naturlig, kan endre dagen til et menneske du møter.»

I går kveld snakket jeg med en ungdom på telefonen. Vi snakket om jul, og om de som må feire alene. Og det skjønneste 16 årige hjertet sier på telefonen at hadde det ikke vært for korona, så kunne hun tenke seg å lage i stand julefeiring for de ensomme.

Vi trenger sånne hjerter.
Hjerter som blør for andre.
16 år…

Hva gjør juletiden med deg?
Hva lar du den gjøre med deg?

For det er vel det
det egentlig handler om?

Søker du julefølelsen for egen lykke. Lengter du etter stemningen for selv å bli tilfredstilt. Eller søker du etter å fylle opp hjertet med litt ekstra omsorg som du kan gi videre?

Jeg tror den genuine julefølelsen ligger i det å bety noe for noen andre enn oss selv…

Om du slet med å finne den rette julestemningen i fjor, så er kan det kanskje være lurt å prøve å løfte blikket utover og oppover.

TYNNLEFSE FRA GENERASJON TIL GENERASJON

I går satt min skjønne mamma storesøster og meg i sving. Den dama er gull. Hun viderefører tradisjoner, lærer oss opp og vi elsker det. Tynnlefsene vi lagde i dag er farmors oppskrift. (Dalens dronning som vokste opp i Setesdalen.)

Vi doblet oppskriften under. Det gav 33 store lefser, og 264 lefsebiter. 

Dette trenger du;

2 egg
200 g sukker
125 g meierismør
7dl  kefir
1 seterrømme
1ss hjortetakksalt

 

Fyll;
750 g meierismør
375 g melis

 

Fremgangsmåte;

1. Pisk egg og sukker til eggedosis
2. Ha i smeltet smør
3. Ha i kefir og rømme
4. Ha i hjortetakksalt
(som du har løst opp i bittelitt vann)
5. Tilsett 1,5 kg hvetemel

6. Kjevle på gråpapir og stek på takke

7. Avkjøl lefsene


8. Bløt lefsene


9. Legg de bløte lefsene i klede i ca 20-30 minutter til de mykner

10. Pisk smør og melis til fyll


11. Smør og brett lefsene


12. Frys ned lefser ferdig smurt pakket inn i gladpack