LYKKE I EI JULEPUTE!!!

En dag igjen til desember. Og julen venter på å bli ønsket velkommen. Jeg leste nylig en artikkel som sa at vi som pynter tidlig til jul, er de lykkeligste menneskene! Jada!

En psykoanalytiker kalt Steven McKeown sier at julepynt og juleforberedelser vekker opp gode følelser vi hadde som barn.

Barndommen besto av lite krav og mye kribling i magen. Rapporten sier faktisk at jo tidligere vi pynter og forbereder julen, jo lengre får vi føle på disse himmelske følelsene! Jo lykkeligere blir vi! 

Jeg har flere venner som gir seg over, at jeg har pyntet til jul til 1.desember! Har ofte gitt de gode grunner for hvorfor. 

Nå trenger jeg ikke lenger forsvare meg. Fantastisk! Hallo, hvem vil ikke være lykkelig over en lengre periode! I love it!

 

Til deg som kanskje opplever julen som en vanskelig periode. Kanskje har du  bare vonde minner fra barndommen, eller kanskje har du mistet en kjær venn eller et familiemedlem i julen. 

Til deg vil jeg sende mange varme tanker og klemmer. Oppmuntre deg til å snakke med noen. Prøv og let etter noe positivt i hver dag!

God lørdag!

Klem Julie

GODE ORD

I går hadde jeg tidenes opplevelse på jobb. Du vil kanskje ikke betegne det som så veldig spesielt, men for meg var det det! En bestefar passerte meg i trappa. Jeg var i siget på vei opp til kontoret mitt og han var på vei ut av skolebygningen.

Han smilte, stoppet opp foran meg og sa. «For et nydelig sted! Ja, det må jeg si! For et fantastisk sted å være! Det skjer læring overalt her! For en ro og for et herlig miljø. Det ser ut som elevene virkelig har det godt her! Å så vakkert dere har det her! Så mange gode ord på veggene

Jeg ble så rørt der jeg sto! Så på denne smilende mannen som kom som en engel med det glade budskap! Det budskapet skøyt som en pil rett i hjertet på sosiallærern.

«Tusen takk for at du stoppet opp og tok deg tid til å si dette. Det varmer å høre! Og jeg er så enig med deg! Vi har en fantastisk skole», svarte jeg.

«Du må ha en strålende dag videre», sa han. «Du også!» svarte jeg.

For han var det nok en spontan handling, for meg var det hele verden! Han var «mitt øyeblikk»! Han stoppet opp, tok seg tid til å utrykke det gode. Disse magiske ordene som skaper godt!

Har du tenkt på at du kan gjøre dagen for dine medmennesker? Det skal så lite til, men det varmer så enormt mye på en regnfull og tung novemberdag.

God fredag! Speak out!

Klem Julie

NABOKONA

I dag skal jeg hylle nabokoner! Nabokoner skal du nemlig ikke kimse av! Nabokoner er ekte vare! De kjenner deg! De ser deg i alle antrekk! I slåbrok, gummistøvler, i utvaska joggebukser og med ustelt hår. Nabokoner er gull verdt!

De vet når du er syk og når du møter sorg. De kjenner mønsteret ditt! De vet når du sover og når du strever med det! Med nabokoner deler du livet! Det upolerte livet! Livet, sånn livet er!

Med nabokoner deler du mat og kaker, interiør og slegge. Mulig nabogubben fikk mest bruk for slegga forresten! Nabokoner vet når du skal gjødsle og hva du skal gjødsle med! Nabokoner har god kaffe, og de byr på den til alle døgnets tider.

Nabokoner er magi! Nabokoner forstå hverandre. Vet om hverandres dietter. Vet om at de som regel går over. Nabokoner er livets gode! Nabokoner elsker sko!

Ohhhhh, tenker du! Jeg har ikke en slik nabokone! Da må du jammen sette inn støtet, svarer jeg! Du kan jo sitte og vente til du blir grå i håret på at nabokona skal komme over. Men du kan også la være! Du kan by på deg selv og livet ditt! Ring på og ta med en blomst eller ei kringle! 

Jeg har egentlig alltid følt at jeg er født for langt nord! Du som kjenner meg vet at jeg elsker varme og sol, det er ikke bare derfor jeg burde vært født lenger sør i Europa.

Jeg ELSKER mennesker! Elsker folk som har tid. Tid til å slå av en prat over hekken. Elsker liv og røre! Elsker at folk bryr seg. Elsker folk som ser deg! Elsker folk som vil leve! Feire livet!

Vi nordmenn bryr oss jo. Vi er bare så sykt redde for å være til bry! Egentlig helt usakelig! Dessuten er mange altfor glad i TV og strikketøyet sitt! På tide å gjøre noe med det!

I går skrev jeg om at «det krever en landsby for å oppdra en unge». Tenk så mye deiligere om du kjenner folk i den landsbyen! Dere blir en heiagjeng for hverandres flokk! Så utfordringen er gitt! Ta kontakt med nabokona! (Eller nabomannen ⚡️)

Kan ikke garantere at alle nabokoner er som min! Hun er av den unike, dyrebare sorten, gull verdt! Her kommer en shoutout eller hyllest om du vil, til nabokona mi Vivian Grande! Unik dame!

(Altså jeg er ikke betalt for denne shoutouten!)

God torsdag! Lykke til med oppdraget!

Klem Julie

«Det krever en hel landsby for å oppdra et barn»

«Det krever en hel landsby for å oppdra et barn», sier et afrikansk ordtak.

I dag har jeg lyst til å løfte frem akkurat dette ordtaket. Det viser seg nemlig at kraften i samhold i et nærmiljø er veldig verdifullt. Det skaper sterkere og tryggere barn som er rustet til å møte hverdagen.

 

Det kan være litt ubehagelig å «bry seg», vi er redd for å såre hverandre, tråkke hverandre på tærne. Redde for at vi skal glorifisere våre egne barn.

Det kan være lett å tenke at det lille jeg gjør, ikke betyr noe. Vi kan jo også være redde for å si noe feil til hverandre, tolke situasjoner galt.

Jeg har lyst til å oppmuntre deg kjære mamma og pappa! Det at du bryr deg, betyr langt mer enn du aner! Det kan faktisk være, at det at du bryr deg, redder et menneske.

For et barn, kan en stabil voksen de møter i hverdagen, utgjøre hele forskjellen for deres fremtid.

Barns trygghet og tilhørighet handler om hva vi voksne gjør og ikke gjør. Så for all del ikke vær redd for å tro på deg selv iforhold til dette!

Vær en som spør, en som tåler å høre om det vanskelige, en som bryr seg, en som rommer ulikhet hos barn,  vær den som ser barna!

Du som er fotballtrener, takk! Takk for at du tar ansvar for din «landsby»! Du som er håndballtrener, takk til deg og! Du er med på å forme fremtiden.

Jeg kunne fortsatt, friidrettstrenere, sjakkinstruktører, korlederen, konfirmantledere, frivillige leirledere og turntrenere. Takk!

Dere betyr så mye mer enn dere kanskje forstår! Forbilder, som har et mandat til å forme robuste og trygge barn!

Stå på og takk! Du betyr en forskjell! Ikke undervurder din egen rolle!

God onsdag!

Julie

TRADISJONER

I dag skal jeg slå et slag for tradisjoner! Du som er ung tenker kanskje at dette er dritkjedelig, og nettopp derfor burde du lese litt lenger, så kanskje du endrer mening!

Ordet kommer fra latin og betyr å «overføre». Det jeg ønsker å snakke om i denne sammenheng er å overføre sosiale minner, verdier og opplevelser vi gjør fra generasjon til generasjon.

Kanskje du som leser ikke forstår hva jeg snakker om, fordi du aldri har opplevd det? Kanskje er du helt alene hva angår eldre generasjon? Kanskje er du sår, fordi du ikke kommer på noen tradisjoner i din oppvekst. Da skal du få et tips!

START DINE EGNE TRADISJONER!

Lag fest og glede rundt ting som er viktig for deg. Ivareta viktig verdier. Snakk om det, fremelsk de i din flokk! Er du alene så lag tradisjoner i din vennegjeng. Det er jo kanongøy!

Tradisjoner gir oss tilhørighet. Det gir oss røtter, og det forteller oss hvor vi kommer fra! Gode minner bærer vi med oss hele livet. Det skaper en spesiell følelse i kroppen.

Jeg tror tradisjoner gjør oss motstandsdyktige, og hjelper oss å ta gode valg! Når du er takknemlig for gamle tradisjoner, og gjenskaper disse i din familie, så skaper du glede i ditt eget liv! I tillegg blir du rotfestet og takler bedre nye og ukjente ting!

Hvilke tradisjoner tar vi med oss, og hvilke lar vi ligge igjen? Det er et ok spørsmål å stille seg selv. Dette er ok å tenke gjennom. Viktig å ikke gjøre alt av plikt, da blir jo livet bare stress!

Jeg ELSKER tradisjoner, og jeg må innrømme at rundt høytidene er det ekstra spesielt for meg. Jeg har alltid hatt en familie med dype røtter. Det gjør meg uendelig takknemlig.

Jeg skal ikke ramse opp alle tradisjonene, men sender med noen bilder av lefser mamma, søstern og jeg bakte i går kveld.

Dette er en ganske ny tradisjon for oss. Oppskriften er etter min farmor som har gått bort. Hele familien elsket henne og lefsene hennes. Når vi tar vare på denne oppskriften og disse minnene, så kjenner jeg en vanvittig glede over denne dama som beriket livet mitt i alle år. Jeg blir takknemlig!

God tirsdag!

Ønsker du tips til noen tradisjoner, så kommenter i feltet. Jeg byr gjerne på noen av mine! 😘🤘🏽

Julie

SPEDALSK

I dag er det mandag, og MANDAGSDRØMMEN skal i dag ta deg med til ei øy i Hellas.

For deg som ikke har fulgt meg så lenge på bloggen, så pleier jeg på mandager å beskrive et reisemål som har gjort inntrykk på meg.

Øya jeg skal ta deg med til ligger nordøst for Kreta, og heter Spinalonga. (på folkemunne) Fra gammelt av hang Spinalonga sammen med Kreta.

Øya ble på kunstig vis hogd fri fra fastlandet og tidlig på 1900 tallet ble øya brukt som koloni for spedalske. Nå kan du komme deg ut til øya med lokalferje på 15min!

Spinalonga er kjent for å være den siste aktive spedalske leiren i Europa. Den greske staten bestemte tidlig på 1900 tallet at alle landets spedalske skulle flyttes til øya for resten av sitt liv. Slik ble det opprettholdt i 54år!

Der ute skapte de syke menneskene sin egen tilværelse og sitt eget samfunn. Sterkt og imponerende!

For noen år siden leste jeg en skjønnlitterær bok, som beskrev en hjerteskjærende historie fra Spinalonga. Det var om kjærlighet og svik. Den grep hjertet mitt og jeg måtte se stedet som var så vakkert beskrevet!

I boken møter vi sterk kjærlighet og utfordrende historier. Det var vakkert å lese hvordan kraften i mennesket gav livet verdi! 

Og her er vi tilbake til tematikken jeg stadig innhentes av. Kraften i det gode! Kraften i takknemlighet! Kraften i å endre vår egen situasjon til noe godt! Kraften til å glede seg over øyeblikk, se det store i det små!

Kanskje er livet ditt håpløst akkurat nå. Du ser ikke noe lys i tunnelen. Du ser ingen utvei, og du har ikke håp. Det smerter. Du føler at livet er begrenset, og du er presset inn i et hjørne.

Jeg vil gjerne gi akkurat deg noen gode ord! Du er verdt å kjempe for! Du er unik! Du er verdifull! Du er skapt for en hensikt! Ikke gi opp!

Bestem deg for å endre tankegangen din. Fin en bok. Skriv ned en ting hver dag som du er takknemlig for. Trenger ikke være store ting. Fortsett å lete etter det positive. Omgi deg med mennesker som vil deg godt.

 

God mandag!

Julie

SANNHET

Har du noen gang tenkt på hva sannhet er? Enkelte mennesker har en magisk evne til å påberope seg sannheten. Det kan være en episode, hvor to opplever eksakt det samme, men den enes opplevelse vinner sannheten.

Underfundige greier. Ikke lett å forstå seg på. For mennesker som ikke er gode på å sette grenser og beskytte seg selv, så er dette et ganske skummelt fenomen.

De blir ganske enkelt presentert for en sannhet, som ikke stemmer overens med deres sannhet. I ydmykhet bøyer de seg for en annens sannhet.

Kanskje for å få fred og ro? Kanskje for at deres verden ikke skal kollapse, men bestå. Enkelte mennesker krever å eie sannheten og bruker alle virkemidler de har. «Sannheten» kan kvele medmenneskene som ikke kan si imot!

Skummelt er det når sannheten blir totalt forvridd av mennesker i ubalanse, eller mennesker med penger. Da kan sannheten ødelegge menneskeliv, de tapre sjelene kan fort bli fortapt. De som kanskje virkelig sitter med sannheten blir kneblet. Men det er det aldri noen som får ta del i.

Sannhet er så mye og så mangt. Mange påberoper seg at vitenskap er eneste sannhet. Eksistens oppstår av partikler. Troen på noe overnaturlig blir satt i det naive hjørnet. De krever å besitte den eneste sannheten. Har du tenkt på at den vitenskapelige eksistens og sannhet, også krever en tro? I «min verden» er det en langt større tro. Men det er min sannhet.

Så hva er sannhet? Hva er tro? Alt er vel en form for tro? Noe jeg vet er sannhet, er at vi mennesker er små sett i et større perspektiv. Vi er støv på jorden. Men livet er vår sannhet.

Jeg har også opplevd at sannheten setter fri!

Hva er sannhet i ditt liv? 

God søndag!

Julie

ELSK DINE FIENDER

Elsk dine fiender! Radikalt! Brutalt! Umulig! Kan føre til noe helt utrulig! Livet, med sine nyanser. Livet, på tide å ta nye sjanser??

Hva har du i bakspeilet? Hat? Løgn? Skuffelser? Svik? Har du blitt forlatt? Kanskje misforstått? Mistrodd?

Hva ser du ? Vi har alle vårt vi ser, vi har alle vår bagasje. Noen har fått i overkant mye i sekken. Livet kjennes urettferdig! På tide å stoppe opp og pakke om sekken.

Kvitt deg med bitterhet, hat, negative tanker. Bestem deg! TILGI!

Noen ting tror man at man aldri vil bli ordentlig kvitt. Om livet er som en bok, så kan vi tenke at vi blir ferdig med et kapittel. Men det kan ta evig lang tid, og du får lyst til å gi opp!

Du føler du leser det samme avsnittet om og om igjen. Mister nesten troa på at du noensinne vil komme deg gjennom kapittelet. 

Men du gjør det! Du åpner et nytt kapittel. Noen av hendelsene fra det forrige kapittelet vil prege deg.

I slitne stunder muligens innhente deg. Men det er et nytt kapittel! Ikke mist motet! Det nye kapittelet vil berike deg. Gi deg nye perspektiv. Utvide horisonten. Øyeblikkene vil dra deg inn i gleden og freden igjen. Ikke mist motet! Du vil kjenne at du lever igjen!

I min bok har jeg lært at «å elske mine fiender» er medisin for kropp og sjel. Det gjør noe med meg, min sjel og min verden! Jeg har fått lukket kapittelene og lært meg å leve med det.

Oppfordringen i dag er enkel! Elsk. Elsk heftig. Elsk nært. Elsk med hjertet. Bli fri!

God lørdag!

Jeg skal på cafe’ med to av favorittkvinnene i flokken min!

Julie 😘

SHOUTOUTS

Vet ikke hvor godt du kjenner Snapchat  og Instagram. Men i dag skal jeg snakke om et «fenomen» som rører seg der, og som er viktig å vite om som foreldre. Er du ungdom kan du jo også ta stilling til hva du mener om saken.

Det er blitt en (u)kultur blant ungdommene med «shoutouts.» Ungdommer med sosial status betaler andre ungdommer for å nevne dem i storyen sin. Handler ganske enkelt om å bli sett og få status!

Med fare for å kaste stein i glasshus, så må jeg innrømme at jeg skriver til venner på insta og face «Takknemlig for deling!»  Jeg betaler de ikke for det, selv om det kanskje kan virke som om svensken er betalt! 😂🇸🇪Svensken er bare skjønn! Han er leder i fanklubben min!

Jeg ønsker å presisere at tanken bak bloggen er bevisst. Mine utrop om deling er fordi jeg ønsker å være en «annen stemme»  for de unge, men også for oss litt eldre.

Hensikten min er å få budskapet mitt frem. Jeg jobber som dere vet som sosialpedagogisk rådgiver / sosiallærer. Og jeg må si jeg blir crazy av å tenke på hvilke forbilder de unge jeg jobber med har, og også mine egne barn skal ha!

Jeg blir også trist av å se hvordan sosiale medier påvirker min egen generasjon!

Jeg skriver blogginnleggene etter barna mine er lagt, og jeg poster de før de våkner. Vil ikke være på sosiale medier når jeg kan se kidza og henge med de! De er alt for meg! ALT!

Noen har spurt meg om jeg gjør det for å bli rik! 😂💸Svaret er nei! Tror neppe at det er rikdom å hente i all denne provokasjonen! 

Jeg er en idealist! Skal du overleve som lærer i norsk skole i dag, så tror jeg du er du nødt til å være det!

Jeg elsker mennesker og ønsker derfor å vekke deg for å høre om betalte «shoutouts» er innafor.

Spør du meg så vet du vel svaret, iallefall om du har fulgt meg en stund! Shoutouts er så ødeleggende. Enkelte unge får følgere fra de er 10 år på Tik tok (tidl.musically).

Bare det å skrive om det det provoserer meg. For hvor er foreldrene? Hvor er du mor!? Far!? Jeg kjøper ikke «Alle andre har og får!» Du er voksen! Ta ansvar! Det er kjærlighet!

Barna får følgere, linker det opp til insta og snap. Plutselig har de hele nærmiljøer som følgere, og vipps har de mangfoldige følgere. Der får de status, en status som kan være så utrolig ødeleggende.

En status som kan bli for tung å bære for noen nydelige barneskuldre. En status som gjør at de strever med å «blende inn» i gjengen, fordi gjengen tror at de tror, at de er bedre enn dem.

Tilfellet er, at de ofte er kreative, usikre barn som trenger masse bekreftelse. Det blir så negativt og ødeleggende.

Foreldre vi må hjelpe de! Har ditt barn følgere og vipps. Følg med. Hvor kommer pengene fra? Krev at du skal se deres story. De kan «hukke deg av» i innstillingene. 

Og ungdom du er unik uten følgere og likes! Du er unik fordi du er du! Bruk energien din med folk som gjør deg glad! Lev livet!

Grip fredagen! Deiligste dagen ever!

Julie

SMIL

Mor Teresa sier at «Fred begynner med et smil!» Det sies også at «Livet er som et speil, smil til speilet og det smiler tilbake til deg!»

Regner med du forstår at temaet er SMIL! Du skjønner jeg er 100% sikker på at smil endrer livene våre!

Jeg skrev i et tidligere innlegg om illusjoner som brast i livet mitt, og om pilgrimsvandringen jeg tok for å få sjelefred. Det er 7år siden.

Livet var krise! Totalt krise! Det var vondt. Vanskelig. Jeg følte meg som et null. Jeg jobbet, og en dag fikk jeg et spørsmål på hvorfor jeg alltid kunne være så blid! «Er det fake Julie!?»

Der og da var det som et slag i magen. Det var vondt. Jeg vet at personen som stilte meg spørsmålet ikke ville være slem, personen var undrende, forsto ikke helt Julie. Og var kanskje usikker på meg. Men praten vi fikk har lært meg mye, og den har jeg bært med meg i disse årene.

Det hører til historien at jeg er «enkelt skrudd sammen». Skal lite til for å glede meg. Våkner glad! Heldig sånn!

Men la meg presisere, jeg er menneskelig. Jeg har også våknet med en stor klump i magen. Dag ut og dag inn i mange måneder. Kjent på smerte. Kjent på skam. Kjent på tap. Ensomhet. Jeg har lagt meg med den samme klumpen.

Men jeg bestemte meg for å ta et valg. Valget jeg tok var takknemlighet og smil! Takknemlighet for de gode øyeblikkene i livet, og valget om å smile gjennom tårer!

Visste du at flere forskere mener at når du smiler så speiler andre mennesker ditt smil! I det du speiler andre eller blir speilet gjenkjenner dere følelser hos hverandre.

Et smil vekker gode følelser fra noe i bevisstheten din. En smiler til deg. Du får et smil tilbake. Det drar frem gode opplevelser. Det gjør noe med deg. BONUS!

Forskerene sier også at smil reduserer stress, gir lavere hjertefrekvens og bedrer humøret! 

Utfordringen er enkel. Den er klar! Den er erfart! Må legge til at du blir sykt mye mer attraktiv om du smiler. Ingen dum bonus det heller!

«Bruk smilet ditt til å forandre verden, ikke la verden forandre smilet ditt!»

 

God torsdag!

Julie